Installera fiber för en driftsäker framtid

Fiber är framtiden, det är fastställt. Bluelan bygger framtidens fiberoptiska bredbandsnät med marknadens senaste teknikstandarder med fokus på kvalitet och robusthet. Med oss får du en partner som tar helhetsansvar, från förstudie till färdigt nät och slutdokumentation. Vi tar ett totalansvar för entreprenaden från början till slut och kan även sköta införsäljning till slutkund, vilket gör oss unika i branschen.

Framtidens mål om att alla ska ha tillgång till fiber

Regeringen har beslutat att till år 2025 ska alla i Sverige ha tillgång till höghastighets-bredband. I samarbete med nätägare förverkligar vi de fysiska näten som krävs. Med hjälp av optisk fiber skapar vi en stabil infrastruktur för framtidssäker kommunikation. Fiberoptik är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar och blixtnedslag, samt har i princip obegränsad kapacitet för digital trafik. Den optiska fibern överför digitala signaler med ljusets hastighet och oftast använder man inte ens en procent av den tillgängliga kapaciteten.

Vi har partners som är specialister på olika metoder för att få ner kanalisationen i marken, t. ex. genom fräsning, schaktning eller styrd borrning. Vi erbjuder även blåsning av fiber samt byggnation av fastighetsnät. Naturligtvis utför vi återställning efter kanalisation med till exempel gräs eller asfalt.

Vi kan snabbt anpassa våra resurser och kapacitet efter våra kunders behov. Det ger oss en fördel då vi kan på kort tid allokera våra enheter där de behövs bäst.

 

fiberoptik, installera fiber, fiberinstallation
fiberoptik, fiberkabel, installation fiber

Fördelarna med fiber

Fördelarna med fiber är många. Med en fiberanslutning blir vardagen lättare tack vare att du är uppkopplad till ett otroligt driftsäkert nät som i princip ger dig obegränsad kapacitet. Är du ansluten med fiber är du också ansluten till framtiden och framtidens kommunikation. Att hämta och skicka iväg data med hög hastighet och att surfa obehindrat blir vardag. Utan driftstörningar.

Fiber höjer värdet på din fastighet

Det gamla kopparnätet har stora begränsningar och nätägarna börjar gå över mer och mer till fiber, av tydliga anledningar. En fiberanslutning till din fastighet eller ditt hus kopplar upp dig till en framtidssäker infrastruktur. Värdet på fastigheten höjs dessutom, så även om du inte har behov att en snabb uppkoppling idag så kan det alltså vara värt att skaffa fiber idag.

 

Hur fungerar fiber?

Fiber eller fiberoptik som det också kallas, är ett system där ljus skickas i optiska fiberkablar. Dessa är gjorda av glas eller plast och kan vara mycket små, ner till bråkdelar av en millimeter. Vid överföring av all möjlig datatrafik är det i ena änden en sändare som skickar studsande information i form av ljus som kan tas emot av en mottagare i andra änden. Vid mycket långa sträckor kan ljuset förstärkas på vägen.

Att ljuset studsar inuti fibern kallas totalreflektion, det vill säga att ljuset fångas inuti kärnan eftersom det träffar gränssnittet mellan två ljusledande material med olika brytningsindex med en tillräckligt flack vinkel. För att detta ska ske måste det alltså finns en skillnad i glasets optiska täthet mellan den inre kärnan, där ljuset leds, och det omgivande mantelhöljet. Ljus impulserna översätts av sändare och mottagare i vardera ändar till elektriska impulser så att tekniken kan användas inom exempelvis datakommunikation.

Ljussignaler dämpas och förvrängs mindre i optiska fibrer än elektriska signaler i koppartråd. Därför räcker det att ha en sändare som förbrukar lite elektricitet.

Till höger kan du kika på en film producerad av Staffanstorps Fibernät om hur fiber fungerar.

 

 

Så här fungerar fiber!

Bor du eller driver företag i Staffanstorps Kommun och vill veta mer om fiberanslutning och hur det går till?

Kontakta Hans Blackman på 0768 384 900 eller e-posta på hans.blackman@bluelan.com